در درمان استرس با مدیتیشن باید به این توجه کنیم که برای درمان استرس راهکار های مختلفی وجود دارد اما یکی از مهم ترین راهکار ها مدیتیشن است؛ چون تحقیقات روانشناختی نشان داده اند؛ افرادی که مدیتیشن می کنند مخصوصا مدیتیشن مایندفولنس به خوبی توانایی کنترل استرس خود را دارند؛ چون با مایندفولنس بدن تمرین می کند در مواقع استرس در حالت جنگ و گریز نماند و با آگاهی از احوالات درونی،با آرامش از این حالت گذر کند.
بسیاری از افراد برای کنترل استرس خود به مدیتیشن روی می آورند؛ امروزه هیچ زندگی پیدا نمی شود که تهی از استرس باشد پس بهتر است دیدگاه خود را نسبت به استرس تغییر دهیم و با تکنیک های مختلف که یکی از آنها مدیتیشن است به کاهش یا کنترل استرس و یا مصالحه با استرس بپردازیم؛ البته باید در نظر داشت که افراد اگر بتوانند استرس را به درستی کنترل کنند؛ استرس مثبت خواهد شد و محرکی مفید برای به سرانجام رساندن اهداف می شود.
استرس چطور شکل می گیرد؟
استرس طی فرایند رهاسازی هورمون های آدرنالین و کورتیزول ایجاد می شود و انرژی فیزیکی زیادی را آزاد می کند و بدن برانگیخته می شود و در یک پاسخ طبیعی به استرس وضعیت برانگیخته بدن تحت تاثیر سیستم پاراسمپاتیک قرار گرفته و حالت آرامش فعال می شود و سیستم سمپاتیک بدن را به حالت ترمیم و استراحت بر می گرداند و ذهن و بدن آرام می شود اما باید دقت کنید که در یک پاسخ طبیعی به استرس این اتفاق می افتد و بدن مجددا به آرامش بر می گردد اگر پاسخی نادرست در برابر استرس نشان داده شود حالت برانگیختگی تجدید می شود.
مدیتیشن و کاهش استرس:
در این مرحله است که همه ما می توانیم با استفاده از تمرینات مدیتیشن به جسم خود کمک کنیم تا به آرامش ذهنی و جسمی برسد و از حالت برانگیختگی استرس دوری کند و پاسخ طبیعی در برابر استرس بروز داده شود؛ ما با مدیتیشن تمرین می کنیم که استرس را بهینه کنیم و از استرس برای رشد و یادگیری و پیشرفت استفاده کنیم؛ تمرین می کنیم نسبت به استرس خود آگاهی پیدا کنیم و راه های مهار آن را بیاموزیم و تمرین می کنیم که به احساسات خود توجه کنیم تا متوجه دلیل و ریشه استرس خود شویم و با آگاهی از استرس به جای نادیده گرفتن آن اقدام به پذیرش استرس می کنیم.
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که برخی شب ها دچار بی خوابی شوید و اگر مشکل جدی تر باشد شب های متعددی هم این موضوع را تجربه کرده اید و باید گفت بی خوابی پس از مدتی به یک مشکل جدی تبدیل می شود که تمرکز شما را در طول روز کاهش می دهد! روش های مختلف ریلکس کردن در مدیتیشن به شما کمک می کند که خوابی عمیق را با کیفیتی خوب تجربه کنید.
ویژگی های خواب خوب چیست؟
خواب عنصری پیچیده است که بر تمام سیستم های موجود در بدن اثر می گذارد؛ تحقیقات نشان داده اند که یک خواب خوب بر سلامت روان و ذهن ما تاثیر گذار است ؛ خواب نیازی اساسی است که برای رشد اهمیت فراوانی دارد و افراد بزرگسال هنگامی که دچار اختلال در خواب می شوند درگیر اختلالات فکری و حافظه و افسردگی و استرس نیز می شوند.
مدیتیشن چطور سبب درمان خواب می شود؟
از تکنیک های مفید مدیتیشن در درمان خواب روش مایندفولنس یا همان ذهن آگاهی و انجام تمرینات تنفسی است؛ استفاده از تمرینات مدیتیشن بر درمان بی خوابی برای افرادی که مشکل بی خوابی دارند موثر است و همچنین انجام تمرینات مایندفولنس حتی در افرادی که مشکل خواب هم ندارند سبب بهبود و کیفیت خواب و تجربه ی خوابی عمیق می شود و البته اگر انجام تمرینات مدیتیشن دوام داشته باشد تاثیر آن به خوبی نشان داده می شود و مدیتیشن می تواند جایگزینی بدون عوارض برای قرص های بی خوابی باشد. با مایندفولنس چون بر ذهن خویش آگاه می شویم به ذهن کمک می کند که از فرم فعال خود خارج شود و همین باعث می شود که بدن برای خواب آماده شود و همانطور که بالا تر توضیح داده شد با کاهش سطح کورتیزول بدن برای خواب آرام آماده می شود که با انجام تمرینات مدیتیشن بدن در مسیر آرامش قرار میگیرد و با آگاهی بر حالات بدن به آن کمک می شود تا خوابی آرام و عمیق برای فرد فراهم شود.
هنگامی که صبح ها مدیتیشن کنید به ذهن خود فرصت شروع یک روز با آرامش و حال خوب را می دهید؛ گاهی تصور می شود که حتما باید مدت زمان مدیتیشن طولانی باشد تا اثراتش نمایان شود اما خیر اینطور نیست افراد مبتدی که تازه مدیتیشن می کنند می توانند با مدت زمان کم مدیتیشن صبحگاهی را آغاز کنند و سپس که در انجام تمرینات متعدد تجربه کسب کردند و برای مثال نشستن دیگر برایشان دشوار نبود میتوانند مدت زمان مدیتیشن را افزایش دهند.
فواید مدیتیشن صبحگاهی چیست؟
انجام مدیتیشن صبحگاهی یک انتخاب است؛ همانطور که چک کردن فضای مجازی پس از بیدار شدن یک انتخاب است! اما تفاوت مراقبه و مدیتیشن با چک کردن اخبار و فضای مجازی در این است که مدیتیشن باعث آرامش و آگاهی بیشتر می شود و چک کردن اخبار باعث استرس و هجوم اخبار باعث کاهش قدرت شناختی مغز می شود.
۱.هدایت نشخوار های ذهنی:
اگر مبتدی باشید و یا حتی در تمارین مدیتیشن ید طولایی داشته باشید قطعا نشخوار های ذهنی هنگام مدیتیشن را تجربه کرده اید، گویا همه چیز دست به دست هم می دهد تا شما نتوانید تمرکز کنید هجوم نشخوار های ذهنی ممکن است شما را نا امید کند اما باید بدانید که کار ذهن همین است پرسه در مسیر! وظیفه مدیتیشن این است که شما را از سندروم ذهن مشغول جدا کند و به اینجا و اکنون دعوت کند؛ هرگز نباید با نشخوار های ذهنی جنگید بلکه باید آن ها را هدایت کرد دقیقا کاری که مدیتیشن با ذهن شما انجام می دهد؛ افکار نامربوط را از دامنه هوشیار شما خارج می کند و کم کم به شما یاد می دهد به آنچه می خواهید توجه کنید.
۲. افزایش آگاهی:
قطعا تاکنون تجربه کرده اید که از اتاق خارج شده اید تا کاری را انجام دهید اما به محض خارج شدن از اتاق فراموش کرده اید که قرار بود چه کاری را انجام دهید؟ یا قطعا تجربه کرده اید که در صحبت کردن برخی کلمات را جا می اندازید یا اشتباه بیان می کنید و در کل تجربه تمرکز نداشتن را دارید برای اینکه بتوانید کارهای خود را با کیفیت و تمرکز انجام دهید مدیتیشن صبحگاهی بسیار راه حل مفیدی است ؛ هنگامی که روز خود را به کمک مدیتیشن، آگاهانه شروع کنید و مدیتیشن صبحگاهی را ادامه دهید متوجه می شوید که کمتر دچار عدم تمرکز شده اید چون مدیتیشن با استفاده از تکنیک های مختلف هشیاری ذهن را افزایش می دهد و افزایش هشیاری سبب افزایش تمرکز می شود.
۳.بهبود روابط به علت افزایش شفقت:
نوعی مدیتیشن با عنوان متا وجود دارد که باعث افزایش شفقت به خلق و مهربانی می شود؛ هنگامی که در مدیتیشن صبحگاهی تمارین مدیتیشن متا را انجام دهید، هر روز با خود تمرین می کنید که بهتر است با دیگران چطور رفتار کنید و نسبت به یکی بودن همه مخلوقات به علت ذات یکتا آگاه می شود و همین باعث می شود که رویکرد خود را نسبت به دیگری تغییر دهید و درک و فهم خویش از دیگران را افزایش دهید و به بهبود روابط خویش بپردازید.
در نهایت می توان گفت انجام مدیتیشن نیاز به زمان خاصی ندارد و شما هر زمانی که آمادگی داشته باشید می توانید مدیتیشن کنید اما صبح ها به دلیل رهایی ذهن و درگیر نشدن با مسائل روزمره ممکن است زمانی مناسب برای انجام مدیتیشن و افزایش آگاهی باشد.
۴.بالابردن کیفیت روز
هنگامی که هر روز صبح به انجام مدیتیشن صبحگاهی بپردازید؛ روز خود را با تمرکز و آرامش آغاز می کنید و این تمرکز باعث می شود که ادامه روز انرژی بیشتری داشته باشید و همچنین مدیتیشن صبحگاهی به شما کمک می کند با پرورش افکار مثبت و کنترل کردن افکار مزاحم وقت خود را ارزشمند تر بگذرانید و به جای تمرکز بر استرس ها بیشتر به سمت شفقت و مهربانی هدایت شوید و البته در مدیتیشن صبحگاهی تمرین می کنید الگو های فکری بهم ریخته و آزار دهنده را فراموش کنید و الگوهای فکری منظم را جایگزین کنید.
مدیتیشن قبل از خواب به شما کمک میکند تا خوابی آرام و عمیق را تجربه کنید؛ استرس و درگیری های ذهنی باعث می شود شب ها خواب خوبی نداشته باشیم و به همین دلیل استفاده از مدیتیشن قبل از خواب راه حلی کارآمد برای کاهش بی خوابی است؛ در اپلیکیشن کیمیاگر انواع مدیتیشن ها برای استفاده در زمان های مختلف وجود دارد مثلا شما می توانید از دوره مقدماتی استفاده کنید و هر شب قبل از خواب مدیتیشن کنید .
مدیتیشن قبل از خواب باید تداوم داشته باشد؟
آنچه در مدیتیشن اهمیت دارد زمان آن نیست بلکه تدوام آن است؛ شما می توانید به مدیتیشن قبل از خواب بپردازید اما برای دیدن تاثیرات مدیتیشن و تجربه خوابی با کیفیت قطعا باید تمرینات مدیتشن قبل از خواب را ادامه دهید تا به نتیجه برسید.خواب شب بسیار اهمیت دارد چون احوالات روز بعدی شما را می سازد اما بسیاری از افراد هستند که خواب خوبی را تجربه نمی کنند و در طول روز خلق پایینی دارند، آنچه برای یک خواب خوب اهمیت دارد آرامش ذهنی است؛ دقیقا همان رکنی که مدیتیشن به زندگی افراد اضافه می کند؛ قطعا مدیتیشن قبل از خواب به شما کمک می کند تا با افکار مزاحم به خواب نروید و با ذهنی آرام تجربه ی خوابی آرام داشته باشید.
استفاده از مدیتیشن مایند فولنس به شما کمک می کند تا به احساسات و تنفس و احوالات بدن متمرکز شوید و با آگاهی بدن خود را به سمت آرامش ببرید و هنگامی که جسم آرام باشد ذهن دنباله رو جسم خواهد شد و به شما کمک می شود تا استراحت کنید و البته باید بدانید که به اجبار بدن خود را به سمت خواب نبرید فقط باید سعی کنید با آرامشی که توسط مدیتیشن به دست می آورید استراحت کنید. رویکرد اپلیکیشن کیمیاگر با روش مایند فولنس و ذهن آگاهی است که به شما کمک می کند با انجام مداوم تمرین های ذهن آگاهی بدن خود را از حالت فوق فعال خارج کنید و استرس و اضطراب را کم کنید و با آگاهی به حضور در لحظه، خوابی آرام را تجربه کنید.